Dílna radost

Jste milovníky ručních prací a rádi byste se přiučili něco nového? Přijďte do naší dílny, ve které si můžete nejen zakoupit již hotové zboží, ale také si můžete vyzkoušet, jak se na tom pracuje.

Základem staročeské kuchyně byl chléb. Nejčastěji šlo o pohankový, žitný, žemlový nebo z prosa. Dále také luštěniny a kaše, například prosná, pohanková, ovesná nebo krupičná. Důležité bylo také maso, ať již vařené, pečené nebo uzené. Výjimkou nebyly klobásy, jitrnice ani jelita. V 15. století začali vznikat první psané receptury na přípravu jídel. V 16. století pak došlo na ochucování pokrmů kořením a objevily se u nás i zahraniční recepty.

Pozdější vývoj

V 17. století se začínají objevovat rozdíly. Lidé na venkově zůstávají u klasické stravy, většinou bez masa, naopak na zámeckých panstvích dostávají přednost kuchyně cizí. Většinou se připravovala zvěřina, ryby, telecí maso a vznikly první paštiky. Více se začala jíst sladká jídla, jako čokolády, buchty nebo palačinky. Začátkem 20. století se vše sjednocuje a zjednodušuje.

Historie české gastronomie
4 (80%)1

Tags:

| cernajsotakar@email.cz

Related Posts